-
Cilt: 12, Sayı: 1, Yıl: Haziran 2010
AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇE HARCAMALARI ve 2007–2010 DÖNEMİ AB BÜTÇE HARCAMALARININ ANALİZİ
- Avrupa Birliği’nin siyasal ve ekonomik bütünleşmeyi sağlamak için uyguladığı ortak politikaları anlamak için bu politikaların yansıması niteliğinde olan Avrupa Birliği Bütçe Harcamalarının analizinin yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada, 2007–2010 dönemindeki AB bütçe harcamaları ana başlıklar itibariyle değerlendirilmiştir. İlgili dönemde Birlik bütçesinin %40’dan fazlasını Ortak Tarım Politikası Harcamaları oluşturmaktadır. Bunu %35 ile bölgesel politikalarla ilgili, sağlandığı zaman Birliği büyüme ve istihdam hedeflerine ulaştıracak Uyum Harcamaları izlemektedir. Kırsal Kalkınma ve Çevre ile Büyüme ve İstihdam için Rekabet Edebilirlik Harcamalarının da dikkat çekici şekilde arttığı görülmektedir.
[ PDF DOSYASI ]
KAMU İÇ DENETİM ELEMANLARININ İŞ TATMİN DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
- Bu çalışmanın amacı; kamu iç denetim elemanlarının iş tatminlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin iç denetçilerin bazı özellikleri açısından farklılık içerip içermediğinin belirlenmesidir. Bu amaçla hazırlanan anket soruları ülkemizin çeşitli kamu kurumlarında görev yapan kamu iç denetim elemanlarına uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; kamu iç denetçilerinin iş tatmin düzeylerini etkileyen; “Çalışılan Kurum ve Amirlerle İlişkiler”, “Çalışma Ortamı ve İşin Niteliği”, “Ücret”, “Yorgunluk ve Stres”, “Olanakların Yeterliliği ve Çalışanlara Karşı İlgi” olmak üzere toplam beş faktör bulunmuştur. Bulunan bu faktörlere kamu iç denetçilerinin; cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki tecrübe ve eğitim düzeyleri açısından katılımlarında farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Yalnızca cinsiyet ve yaş grupları açısından kamu iç denetçilerinin “ücret” faktörüne katılımlarında istatistikî olarak anlamlı farklılık bulunmuştur.
[ PDF DOSYASI ]
ÜRÜN GRUPLARI TEMELİNDE TEDARİKÇİ SEÇİM PROBLEMİNİN ELE ALINMASI VE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ İLE ÇÖZÜMLENMESİ
- Rekabet baskısı tedarik zinciri yönetimini işletmelerin iş stratejilerini başarmada dikkate aldıkları önemli konulardan biri haline getirmiştir. Bir işletmenin tedarik zincirinin yönetiminde en uygun tedarikçi veya tedarikçilerin seçilmesi önemli bir problemdir. Tedarikçi seçimi, birbiriyle çatışan, sayısal ve sayısal olmayan birden fazla kriteri bünyesinde barındıran çok kriterli bir karar alma problemidir. Tedarikçi seçim probleminde işletmelerin istekleri doğrultusunda en uygun tedarikçilerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren bir firmada ürün gruplarını dikkate alarak tedarikçi seçimi problemi ele alınmıştır. Farlık ürün gruplarına ait ürünlerin tedarikçilerinin seçiminde kullanılan kriterlerin ağırlıkları karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda ürün gruplarına göre uygun tedarikçi seçiminde kriterlerin ağırlıklarının değiştiği belirlenmiştir.
[ PDF DOSYASI ]
AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE KAMUDA İÇ DENETİM: PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ
- Dünyada yaşanan ekonomik krizlerle birlikte, kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasına tepkiler gün geçtikçe artmış ve bu bağlamda kamu yöneticilerinin hesap vermeleri günümüzde önem kazanmıştır. Bu amaçla oluşturulan kamu iç denetim sistemleri, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmayı, geliştirmeyi, kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esasına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmeyi ve rehberlik yapmayı amaçlamaktadır. 5018 sayılı kanunla yeniden şekillendirilen ve büyük oranda Uluslararası ve AB standartlarına uygun hale getirilmiş, kamu iç denetim yapısında; Avrupa Birliği’nin titizlikle üzerinde durduğu en önemli konu olan iç denetim sisteminin bağımsızlığı, ülkemizde tam olarak fonksiyonel hale getirilememiştir. Ayrıca 5018 sayılı kanunun ikincil ve üçüncül mevzuatları halen tam olarak yürürlüğe geçirilememiştir.
[ PDF DOSYASI ]
THE IMPACT OF MACROECONOMIC VARIABLES ON STOCK RETURNS IN TURKEY: AN ARDL BOUNDS TESTING APPROACH
- Bu makalenin amacı hisse senedi getirileri ile geniş para arzı , endüstriyel üretim , reel efektif döviz kuru oranları,uzun dönem yerel faiz oranları ve yabancı faiz oranları arasındaki uzun ve kısa dönemli ilişkileri araştırmaktır. Eş bütünleşme için ARDL yönetimi kullanılmıştır. Birçok makro değişken ile hisse senedi getirileri arasında uzun dönemli eş bütünleşme kanıtı bulunmuştur.
[ PDF DOSYASI ]
TMS-18′ E GÖRE HASILATIN MUHASEBELEŞTIRILMESI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SISTEMI İLE KARŞILAŞTIRILMASI
- 18 nolu “Hasılat” Standardı, işletmenin bir muhasebe döneminde olağan faaliyetleri sonucunda elde ettiği gelir ve karların muhasebeleştirme yöntemlerini açıklamaktadır. Bu standart, mal satışları; hizmet sunumları ve işletme varlıklarının başkaları tarafından kullanılmasından sağlanan faiz, isim hakkı ve temettülerden kaynaklanan hasılatın muhasebeleştirilmesinde uygulanır. Çalışmada, Hasılat Standardı’nın uygulamaya getirmiş olduğu yenilikler açıklanarak; hasılatın muhasebeleştirilmesi, hasılat oluşturan her bir olayla ilgili örnekler yardımıyla ele alınmaktadır. Bunun yanında, Hasılat Standardı ve Tek Düzen Muhasebe Sistemi, örnek bir uygulamayla karşılaştırılmaktadır.
[ PDF DOSYASI ]
SHIFTING ROLES OF LOCAL GOVERNMENTS IN THE UNITED KINGDOM
- Birleşik Krallık’ta, son yirmi yılda yerel yönetimlerin belirgin bir değişim süreci içinde olduğu gözlenmektedir. Söz konusu süreçte yerel yönetimlerde gözlemlenen yapısal, finansal ve yönetsel değişimlerde; doğrudan yerel kamu hizmeti verme sorumluluğunun azaldığı ve bunun yerine vatandaş odaklılığı, kaliteli hizmeti hedef alan, özel sektörü, rekabeti, iyi yönetişim ilkelerini ve performans ölçümünü benimseyen politika yaklaşımlarının yaygınlaştığı görülmektedir. Bu çalışmada özellikle, yerel yönetimlerin eğitim, zorunlu rekabetçi piyasa (CCT), en iyi değer (BV), konut politikaları ve sosyal hizmetler alanlarındaki yaklaşımları, ve bu değişimlerin uygulamadaki izdüşümleri incelenmiştir.
[ PDF DOSYASI ]