-
Cilt: 5, Sayı: 2, Yıl: Aralık 2003
AFYON İLİ JEOTERMAL İŞLETMECİLİĞİNİN ŞEBEKE ORGANİZASYON MODELİ İLE YENİDEN YAPILANDIRILMASI
Prof.Dr.Ahmet KARAASLAN, Yrd.Doç.Dr.M.Kemal DEMİRCİ, Ferruh SEÇER
Dünyada ve Türkiye’de jeotermal işletmecilik alanında yapılan ilk faaliyetlerle beraber oluşturulan tesisler, küçük çaplı ve genellikle tek amaca yönelik olarak kurulmasına rağmen, günümüzde çok geniş çaplı ve içinde bir çok faaliyeti kapsayan işletme yapılarına dönüşmüştür. Tek bir alanda faaliyet gösteren işletmeler, jeotermal akışkanlarla ilgili faaliyet alanlarını da içine alacak şekilde kompleks bir yapılanmaya gitmişlerdir. Jeotermal akışkanların kullanılması amacıyla kurulacak işletmeler, bu alana özgü şartlar nedeniyle şebeke organizasyon şeklinde tasarlanmak zorundadırlar. Bu çalışmada, şebeke organizasyonu esas alınarak, Afyon ilindeki mevcut jeotermal işletmelerde bir model denemesi üzerinde durulacaktır.
[ PDF DOSYASI ]
DEĞİŞİM SÜRECİNDE ÜRETİM SİSTEMLERİNDE ORTAYA ÇIKAN YENİ GLOBAL BOYUTLAR VE FİNANSAL ETKİLERİ
Yrd.Doç.Dr.Ali ELEREN, Yrd.Doç.Dr.Çetin BEKTAŞ, Yrd.Doç.Dr.Yılmaz AKYÜZ
- Çağımızda her alanda çok yoğun bir rekabet ve değişim süreci yaşanmaktadır. Bu değişimden en çok etkilenenler ise işletmeler ve üretim sistemleri olmuştur. Bu nedenle başarıyı arzulayan işletmeler değişime ve yeniliklere açık olmak zorundadırlar. Bunun için yeni teknolojiler ve bu teknolojinin finansmanı büyük bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada; işletmelerde büyük etki yaratan değişim süreci vurgulanmış, üretim sistemlerinde değişime neden olan faktörler ve bu değişimin finans fonksiyonuna etkileri ele alınmıştır.
[ PDF DOSYASI ]
TAKSİTLİ SATIŞ UYGULAMALARI VE BELİRLEYİCİLERİ AFYON İLİ ÖRNEĞİ Yrd.Doç.Dr.Şuayip ÖZDEMİR, Öğr.Grv.Türker GÖKSEL
- Bu çalışmada taksitli satış uygulamaları hakkında genel tespitler yapılmıştır. Daha sonra işletmelerin taksitli satışlar hakkındaki tutumları ölçülmüştür. 188 Afyonlu işletmeye ait bilgilerde, işletmelerin taksitli satışlar hakkındaki tutumlarını belirleyen 7 faktör tespit edilmiştir. Bu faktörler önem sırasına göre şöyle sıralanmaktadır: Satışları artırma etkisi, müşteri sürekliliğini geliştirme etkisi, risk, diğer işletme fonksiyonlarını destekleyici etkisi, taksitli satışlar konusunda bilgi, dışsal etkiler (üretici işletmeler ve müşteriler), diğer etkiler (yasal düzenlemeler vb).
[ PDF DOSYASI ]
MALİYET VE PERFORMANS YÖNETİM ARACI OLARAK TÜMLEŞİK FAALİYET TABANLI MALİYETLEME VE EKONOMİK KATMA DEĞER SİSTEMİ Yrd.Doç.Dr.Raif PARLAKKAYA
- Bu çalışma Tümleşik Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Ekonomik Katma Değer sistemi uygulamasını inceler. Bir işletme için Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (FTM) sistemini uygulamanın temel sebebi güvenilir maliyet bilgisi ihtiyacıdır. FTM sistemi sermaye maliyetini dikkate almaz. FTM’nin bu eksikliğini gidermek için bir çok yazar FTM ile Ekonomik Katma Değer(EKD) performans ölçüm sisteminin birleştirilmesini önermektedir. Bu çalışmanın amacı, Tümleşik FTM ve EKD sisteminin kavramsal bir modelini sunmak ve bu sistemin uygulamasını açıklamaktır.
[ PDF DOSYASI ]
Türkiye’de Döviz Kuru, İthalat Ve Enflasyon İlişkisi: Ekonometrik Analiz (1980-2000)
Yrd.Doç.Dr.Yusuf BAYRAKTUTAN, Dr. İbrahim ARSLAN
- Günümüzde, özellikle gelişmekte olan ülkelerin yaşadıkları önemli ekonomik sorunların başında yüksek enflasyon gelmektedir. İktisat biliminde döviz kuru, enflasyon ve ithalat hacmi arasındaki ilişki farklı dönemlerde farklı şekillerde tartışılmıştır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, döviz kuru ve enflasyonla etkileşim halinde bulunan ekonomik değişkenlerin etkileşim yönü, ekonomi politikasının şekillendirilmesi açısından önem taşımaktadır.Bu çalışmada, söz konusu değişkenler arasındaki ilişkilere dair, 1980-2000 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak gerçekleştirilen ekonometrik testlerin sonuçları sunulmaktadır. Sonuçlara, Granger anlamında nedensellik açısından bakıldığında, toptan eşya fiyat indeksi ile döviz kuru ve ithalat hacmi arasında dolaylı ve doğrudan olmak üzere karşılıklı etkileşim teyid edilmektedir.
[ PDF DOSYASI ]
Döviz Kuru Ve Dış Ticaret Hacmi İlişkisi: Türkiye Örneği (1980-2000) Öğr.Gör.Dr.H.Ali ATA, Öğr.Gör.Dr.İbrahim ARSLAN
- Son yıllarda küreselleşmenin de etkisiyle sermaye ve fiyat hareketleri önem kazanmış ve bu durum ülkelerin dünyayı tek pazar olarak görmelerine sebep olmuştur. Türkiye’nin bu süreci iyi bir şekilde değerlendirmesi; istikrarlı bir fiyat düzeyi ortamı oluşturması ve dış ticaret alanında rekabet gücünü ön plana çıkartan bir ekonomi politikası uygulamasına bağlıdır. Bu çalışmada Türk ekonomisinde yer alan makro değişkenler arasındaki iktisadi ve ekonometrik testlerin sonuçları rapor edilmektedir. Türkiye gibi yüksek enflasyonun kronikleştiği ülkelerde enflasyonla etkileşim halinde bulunan ekonomik büyüklüklerin etkileşim yönü ekonomi politikasının şekillendirilmesi açısından da önem taşımaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek üzere 1980-2000 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak iktisadi ve ekonometrik analizler yapılmaktadır. Sisteme granger anlamında nedensellik açısından bakıldığında döviz kuru ile dış ticaret hacmi arasında dolaylı ve doğrudan olmak üzere karşılıklı etkileşim bulunduğu görülmektedir.
[ PDF DOSYASI ]
FİNANSAL KRİZLERİ ÖNLEMEDE KULLANILABİLECEK KRİZ RASYOLARININ TÜRKİYE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ(1996-2003)
Prof.Dr.Kemalettin ÇONKAR, Öğr.Gör.Dr.H. Ali ATA
- Çalışmada; uluslararası finansal sistemde yaşanan gelişmeler doğrultusunda piyasalarda kriz olgusunun ortaya çıkışı ve kriz sürecinin özelliklerine genel bir bakış açısı getirilmiş ve Türkiye’nin son yaşanan kriz ortamına nasıl geldiği 1996-2003 yılı verileri ele alınarak rakamlarla ortaya konulmuştur. Ayrıca kriz sonrası dönemde yaşanan gelişmeler doğrultusunda ülkenin krize olan mesafesi belirlenmeye çalışılmıştır.
[ PDF DOSYASI ]