• Kişiler ve Kurullar
  • Son Sayı
  • Geçmiş Sayılar
  • Dergi Yönergesi
  • Temel İlke ve Kurallar ile Yazım Kuralları
  • Dergi Yazım Şablonu
  • Üst Yazı Şablonu
  • Jel Kodları
  • AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • Cilt: 13, Sayı: 2, Yıl: Aralık 2011

    • Bu sayının hakem listesini görmek için tıklayınız.
      İç KapakDış KapakKapakİçindekiler

    İŞSİZLİK ve ENFLASYON ORANLARI ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: G8 ÜLKELERİ ÖRNEĞİ

      • Bu çalışmanın amacı yirmi birinci yüzyılın ilk on yılını baz alarak, dünyanın ekonomi ve endüstri alanında en gelişmiş sekiz ülkesinin oluşturduğu G8 topluluğu için işsizlik-enflasyon ilişkisinin analiz edilmesidir. Engle ve Granger (1987), eğer iki değişken arasında anlamlı bir eşbütünleşme ilişkisi varsa, bunun aynı zamanda en azından tek yönlü bir nedensellik ilişkisini de beraberinde getireceğini ileri sürmektedir. Bu doğrultuda, işsizlik ileenflasyon arasındaki kısa ve uzun dönemli nedensellik ilişkilerinin araştırılacağı bu çalışmada, öncelikle söz konusu değişkenler arasında herhangi bir eşbütünleşme ilişkisinin olup olmadığı analiz edilecektir. Analiz sonucunda eğer anlamlı bir eşbütünleşme ilişkisi bulunursa, değişkenler arasında kısa ve uzun dönemde ortaya çıkması muhtemel nedensellik bağı daha sağlam bir temel üzerine oturmuş olacaktır. Sonuç olarak elde edilen bulgular neticesindedeğişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisinin bulunduğu ve kısa dönemde nedenselliğinin yönününenflasyonda işsizliğe, uzun dönemde ise işsizlikten enflasyona doğruolduğu sonucuna ulaşılmıştır.

    [ PDF DOSYASI ]

    MOBBING VE ÖRGÜTSEL SİNİZM ARASINDAKİ İLİŞKİLER: HEMŞİRELER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

      • Karaman Devlet Hastanelerinde çalışmakta olan hemşirelerin mobbinge maruz kalıp kalmadıklarını ve mobbinge maruz kalan çalışanların sinik davranışlar gösterme eğilimlerini belirleme amacı taşıyan bu çalışma 103 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşireler üzerinde yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler, hemşirelerin yoğun bir mobbing olgusu yaşamadıklarını göstermektedir. Mobbing ile örgütsel sinizmin bilişsel, duygusal ve davranışsal alt boyutları arasındaki ilişkileri analiz etmek amacıyla kurulan regresyon modelinde mobbing ile duygusal örgütsel sinizm arasında anlamlı ve pozitif yönlü (b = ,653; T = 6,510 ve p = ,000) bir ilişki bulunmuştur. Ancak mobbing ile bilişsel ve davranışsal örgütsel sinizm arasında herhangi bir anlamlı ilişki bulunamamıştır.

    [ PDF DOSYASI ]

    ÜNİVERSİTELERİN İŞLETME EĞİTİMİ VEREN BÖLÜMLERİ ÖĞRENCİLERİNE GENEL İŞLETMECİLİK DEĞERLERİNİ KAZANDIRMAYI AMAÇLIYORLAR MI?

      • Bireylerin iş yaşamındaki davranışlarını biçimlendiren önemli faktörlerden biri sahip oldukları kişisel ve mesleki değerlerdir. Mesleki değerlerin önemli bir kısmı eğitimle kazanılır. Özellikle eğitim kurumlarında vurgulanan değerler eğitim alanların kişisel davranışlarını yönlendirdiği gibi, mesleki yaklaşımlarını da önemli ölçüde etkiler.Bu nedenle eğitim kurumlarının eğitim verdikleri alana ilişkin değerleri öğrencilerine öğretmesi önemlidir. Bu araştırmanın amacı ülkemizde lisans düzeyinde işletmecilik eğitimi veren bölümlerin/programların genel işletmecilik değerlerini öğrencilerine aktarmayı amaçlayıp amaçlamadıklarını ve hangi değerlere önem verdiklerini üniversitenin türü, eğitim dili ve küreselleşme vurgusu yapmaları durumuyla ilişkilendirerek ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında Yüksek Öğretim Kurumu’nun 2010 Üniversiteler Kataloğu’nda yer alan 103 Devlet üniversitesi ile 62 Vakıf Üniversitesi bulunmaktadır. Bu üniversitelerin lisans düzeyinde işletme eğitimi veren 157 bölümü/programı da örneklemimizi oluşturmaktadır. Bu bölümlerin/programların web sayfalarında genel tanıtımları, misyonları, vizyonları, değerleri, eğitim hedefleri ve amaçları, bölüm başkanlarının mesajları, bölüme özgü yeterlilikleri ve bölümün öğrenme çıktıları incelenmiştir. Bu metinler nitel veri analizi tekniklerinden içerik analiziyle analiz edilmiş, elde edilen veri sayısallaştırılmış ve değişkenler arasındaki korelasyonlar incelenmiştir.

    [ PDF DOSYASI ]

    FAKTORİNG ŞİRKETİ VE SATICI İŞLETME AÇISINDAN FAKTORİNG İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

      • Bir finansman tekniği olarak kullanılan faktoring işlemleri, satıcı işletmenin vadeli satıştan doğan alacağını faktoring şirketine devretmesi esasına dayanmaktadır. Faktoring işlemleri, satıcı işletmenin alacaklarını faktoring şirketine devretmesiyle başlayan ve vade sonunda müşteri işletmenin faktoring şirketine ödeme yapmasıyla tamamlanan bir süreci kapsamaktadır. Her ne kadar, faktoring işlemleri daha çok gelişmiş ülkelerde uygulansa da Türkiye’de de ticari toplumun finansman ihtiyacı nedeniyle uygulama alanı bulmaya başlamıştır. Bu gelişmelere paralel olarak faktoring şirketlerinin muhasebe uygulamaları daha önemli hale gelmiştir. Zira bir süreç olarak gerçekleşen faktoring işlemlerinin her aşamasının açık ve gerçeği yansıtacak bir biçimde muhasebe kayıt ortamına aktarılması oldukça önemlidir. Türkiye’de faktoring şirketlerinin yasal statüsü ve özel hesap planı nedeniyle, muhasebe uygulamaları satıcı işletmeye göre daha da önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada; faktoring işlemlerinin genel ve kısa sunumu yapıldıktan sonra, satıcı işletmenin ve faktoring şirketinin faktoring sürecinde yapması gereken muhasebe kayıtlarının nasıl olması gerektiği üzerinde durulmuştur. Faktoring şirketinin muhasebe kayıtları 2007 yılında revize edilen yeni hesap planındaki “özel” hesaplar kullanılarak yapılmıştır. Örnek uygulamalar iki popüler faktoring türü (kabili rücu ve gayri kabili rücu) esas alınarak hazırlanmıştır.

    [ PDF DOSYASI ]

    THE TURKISH-RUSSIAN RELATIONS IN THE ERA OF AKP

      • This research deals with the bilateral relations between Turkey and Russian Federation in the political, diplomatic and economic fields, during the years (2000-2009), where it witnessed a big development during this period which is considered the best in the history of the relations between the two states, due to the change of the political systems in the two countries, and its pursuing a balanced and effective foreign policy in their regional environment, that contributed in promoting and enhancing its bilateral relations, and deepen their cooperation horizons in the different fields and areas, besides of arrangement their attitudes toward a number of common essential issues.

    [ PDF DOSYASI ]

    EMOTIONAL INTELLIGENCE ABILITY OF LEADERS AS STRATEGIC DECISION MAKERS: AN EMPIRICAL STUDY ON THE TURKISH MILITARY

      • This study aims to determine whether the difference between high-level strategic decision-making staff (Group 2) that are major, lieutenant colonel and colonel and lower-level manager (Group 1) in the Turkish Land Forces according to age and educational background factors in terms of levels of emotional intelligence. Emotional intelligence levels were measured on 213 ranked officers by the Bar-on Emotional Intelligence Survey. Under the survey results, when the military rank increases, the level of total EI also raises. Thus, a positive relationship between high-level strategic decision making military personnel and total EI is strengthened. Similarly, military origin is observed to have an impact on the level of emotional intelligence as well. Military academy graduates have lower levels of total emotional intelligence compared to officers with other origins.

    [ PDF DOSYASI ]

    SEARCHING FOR THE STRATEGIC HUMAN RESOURCES MANAGEMENT TERMS ON TURKISH LARGE FIRMS’ HRM STATEMENTS

      • The basic aim of this study is to explore the strategic human resources management (HRM) implementation level of Turkish large firms which were determined by Istanbul Chamber of Commerce (ISO) for 2010, according to the terms that were presented on their human resources web pages. In this context, basic components/characteristics of strategic HRM were searched as the variables, and related hypothesis were tested. Basic terms that were given on web pages were also demonstrated in this study to reflect firms’ orientations and focus with their words. Results of the empirical study which was completed with the data collected from a sample of 70 Turkish large firms of 150 top firms population, showed no relation between the level of strategic HRM reflected in the HR statements on websites and industry, size, ownership type, age and order of the firms. Many large firms have advanced strategic HRM implementation levels which are indirectly declared.

    [ PDF DOSYASI ]

    TÜRKİYE İHRACATININ SABİT PİYASA PAYI YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

      • Bu çalışma, Türkiye İmalat Sanayi ihracat performansını 1995–2010 yılları arasında alt dönemler itibariyle inceleme amacındadır. Söz konusu yıllar arasında Türkiye’nin imalat sanayi ihracatındaki gelişmeler Sabit Piyasa Payı Yöntemi ile analiz edilmektedir. İmalat sanayi alt sektörleri teknolojik içeriklerine göre sınıflandırılarak kullanılan yöntem sayesinde hem mal grupları hem de bir bütün olarak Türkiye imalat sanayi ihracatının dünya imalat sanayi ihracat piyasasındaki performansı araştırılmaktadır. Hesaplama sonuçlarına göre, ele alınan dönemlerde Türkiye’nin piyasa payı artmıştır. Bu artışı sağlayan en önemli unsur ise rekabet etkisi olmuştur. Başka bir deyişle, 1995–2010 arası dönemde Türkiye’nin imalat sanayi ihracatında sağladığı artışın temel kaynağı fiyat avantajı olmuştur. Öte yandan, hesaplama sonuçlarına göre, Türkiye imalat sanayi ihracatında emek yoğun sektörlerin payının yüksek olması bu dönemde Türkiye’nin imalat sanayi ihracat artışını yavaşlatmıştır.

    [ PDF DOSYASI ]

    ULUSAL VE ULUSLARARASI TAŞIMA VE TİCARETTE LOJİSTİK KÖYLERİN YAPILANMA ESASLARI VE UYGUN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ

      • Lojistik köyler, lojistik akışın yoğun olduğu, ayrıca çok çeşitli ve yoğun ulaşım ağlarına yakın yerlere kurulmalıdır. Fonksiyonel, çevreci ve mevzuata uygun lojistik köy yerlerinin seçimi bir çok farklı kriterlere sahip olmayı gerektirmektedir. Bu amaçla bir çok model geliştirilmiştir. Delphi uzmanlık uygulamalarıyla” yürütülen “Çok kriterli ağırlıklandırma” tekniği, ele alınan lokasyonların özelliklerini ve lojistik potansiyellerini ortaya koymada kabul edilebilir ve kıyaslanabilir bir model olup yeni lojistik merkez adaylarının test edilmesinde kullanılabilir.

    [ PDF DOSYASI ]

    LİSANÜSTÜ ÖĞRENİMDE DERS SEÇİMİNE YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİ

      • Lisans ve lisansüstü eğitimde ders seçimi, öğrencilerin akademik kariyerlerini, meslekte uzmanlaşmalarını etkileyen önemli kararlardan birisidir. Öğrenciler kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, en fazla fayda sağlayacak dersleri seçmek ister. Özellikle seçmeli derslerden seçim yapmak çok kriterli karar verme problemi olarak değerlendirilir. Bu çalışmada öğrencilerin seçim sürecinde yeterli bilgiye sahip olmasını sağlamak amacıyla lisansüstü eğitim veren bir kurumun Harekât Araştırması Bölümü bir örnek çalışma olarak incelenmiştir. Ders seçiminde önemli olan kriterler için literatürde çok fazla çalışmaya rastlanmamıştır. Eğitim bilimleri konusunda uzman kişilerle görüşülerek ders seçiminde etkili olan kriterler tespit edilmiştir. Kriter ağırlıkları ANP (Analitik Ağ Süreci) tekniği kullanılarak ağırlıklandırılmış ve aday dersler TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) yöntemiyle akademik kariyere, meslekte uzmanlaşmaya etkisi fazla olandan az olana göre sıralanmıştır.

    [ PDF DOSYASI ]

    YÖNETİMLERARASI İŞBİRLİĞİNİN KENTSEL YAŞAM KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDEKİ ÖNEMİ

      • Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanların çoğunluğu kentlerde yaşamaktadır. Kentlerin, nüfus için çekim merkezi haline gelmesi ve yine kentlerin hızlı büyüme eğilimine girmesi dikkate alındığında pek çok sorun ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlarla mücadele edilmesi ve kentlerde yaşayanların yaşam kalitesinin artırılması için devletin, yerel yönetimlerin, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve hemşehrilerin sürekli bir çaba içerisinde olması gerekmektedir. Çünkü merkezi ve yerel/özel birimler tarafından sunulan hizmetlerin niteliği ve vatandaşların hizmetlerden memnuniyet derecesi, kentsel yaşam kalitesinin artırılmasında önemli bir etkendir.

    [ PDF DOSYASI ]

    GİYİM ve GIDA ÜRÜNLERİ KATEGORİLERİNDE TÜKETİCİLERİN PLANSIZ SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

      • Küresel rekabetin giderek artmasıyla, işletmeler etkin pazarlama stratejileri geliştirebilmek amacıyla tüketicilerin satın alma davranışları hakkında detaylı bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin giyim ve gıda ürünleri kategorisindeki plansız satın alma davranışlarını ortaya koymaktır. Buna ek olarak, tüketicilerin plansız satın alma davranışlarında cinsiyet ve gelir düzeyi gibi temel demografik değişkenlerin etkisi ile alışveriş sıklıklarının plansız satın alma davranışı üzerindeki etkilerini ortaya koymak da amaçlanmıştır. Araştırmanın kapsam ve amacı doğrultusunda geliştirilen bir anket formu, Ankara ilindeki alışveriş merkezlerinde, yüz yüze görüşme yöntemiyle, 394 kişilik bir örnek üzerinde yapılmıştır. Elde edilen verilere uygulanan “Korelasyon” ve “Bağımsız Örneklemler için T-Testi” analiz yöntemleri sonucunda, tüketicilerin belirlenen iki kategorideki plansız satın alma faaliyetlerindeki temel nedenler ile cinsiyet ve gelir grubundan kaynaklanan farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır.

    [ PDF DOSYASI ]

     

Afyon Kocatepe Üniversitesi | İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi | ANS Kampüsü, Gazlıgöl Yolu, 03200 | Afyonkarahisar/Türkiye | Telefon: +90 272 228 1292 Faks: +90 272 228 1148 | E-Posta: akuiibf@aku.edu.tr