• Kişiler ve Kurullar
  • Son Sayı
  • Geçmiş Sayılar
  • Dergi Yönergesi
  • Temel İlke ve Kurallar ile Yazım Kuralları
  • Dergi Yazım Şablonu
  • Üst Yazı Şablonu
  • Jel Kodları
  • AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • Cilt: 13, Sayı: 1, Yıl: Haziran 2011

    • Bu sayının hakem listesini görmek için tıklayınız.
      İç KapakDış KapakKapakİçindekiler

    ÇAĞDAŞ İŞLETME ÇEVRELERİNDE MALİYET YÖNETİMİ

      • Bu çalışmada çağdaş işletme çevrelerinde geleneksel maliyet yönetiminin yetersizliği ortaya konularak, günümüzdeki koşullar içinde maliyet yönetimi konusunun ne şekilde ele alınıp işlenilmesi konusu açıklanmıştır. Çalışmamız görüş ve önerilerimizle sonuçlandırılacaktır.

     

    [ PDF DOSYASI ]

    ÇOK BOYUTLU BİR PERFORMANS ÖLÇÜM MODELİ OLARAK PERFORMANS PRİZMASI VE “THE LONDON YOUTH” ÖRNEĞİ

      • İşletmeler amaçlarına ne ölçüde ulaştıklarını saptamak, rakiplerine göre kendi durumlarını ortaya koyabilmek ve faaliyet gösterdikleri alanda yerlerini belirlemek amacıyla performans ölçüm yöntemlerine ihtiyaç duyarlar. Rekabetin artması, küreselleşmeyle birlikte sınırların ortadan kalkması, bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, müşteri beklentilerinde yaşanan değişimler performans ölçümünün önemini ve gerekliliğini arttırmaktadır. Buna bağlı olarak performans ölçümünün tek boyutlu ya da sadece finansal verilere dayanması eksikliklere ve sorunlara yol açabilmektedir. Bu çalışmada hem finansal hem de finansal olmayan ölçümlerin bir arada kullanıldığı çok boyutlu performans ölçüm modellerinden bütünleştirici bir nitelik taşıyan Performans Prizması ölçüm modeli incelenmiştir. Bu kapsamda Performans Prizması modeline temel oluşturan düşünce tarzı, modelin boyutları ve konu ile ilgili bir uygulama örneğine yer verilmiştir. Performans Prizması modeli teorik olarak; Paydaş Memnuniyeti, Stratejiler, Süreçler, Yetkinlikler ve Paydaş Katkısı olmak üzere beş boyuttan oluşmaktadır.

    [ PDF DOSYASI ]

    TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVERSİTELERİN İŞLETME İKTİSAT VE KAMU YÖNETİMİ PROGRAMLARINDA ÇEVRE EĞİTİMİNİN VERİLMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

      • İşletmelerde ve kamu kurumlarında orta ve üst düzey yöneticiler olarak görev yapması beklenen işletme, iktisat ve kamu yönetimi lisans programları mezunlarının işletmelerin ve kamu kurumlarının sebep olabilecekleri çevre sorunlarına daha sistematik bakabilmeleri ve ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu açıdan işletme, iktisat ve kamu yönetimi lisans programlarının ders planlarında çevre içerikli derslerin bulunması çevre sorunlarının giderilmesi yönünden önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki Üniversitelerin işletme, iktisat ve kamu yönetimi lisans programlarında çevre içerikli derslerin verilme düzeyini tespit etmektir. Üniversitelerin Web sayfaları üzerinden yapılan taramalar sonucunda işletme, iktisat ve kamu yönetimi lisans programlarında çevrenin korunması, doğal kaynaklar ve çevre ekonomisi, çevre yönetim sistemleri, çevresel etki değerlendirme, temiz üretim teknolojileri, Türkiye’nin çevre sorunları gibi çevre içerikli derslerin verilme düzeyleri araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre üniversitelerin işletme lisans programında çevre içerikli derslerin verilme düzeyi yaklaşık %10, iktisat lisans programında %41, kamu yönetimi lisans programında ise yaklaşık %30’dur. Bu çalışmanın hem daha önce böyle bir çalışmanın yapılmamış olması yönünden Türkçe ve yabancı literatüre katkı sağlaması hem de Türkiye’deki söz konusu lisans programlarının çevre sorunlarının giderilmesi yönündeki çabaları açısından üniversitelere bilgi sunması beklenmektedir.

    [ PDF DOSYASI ]

    YENİ KURULAN ÜNİVERSİTELERDE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK SORUNU

      • Bu çalışma, üniversitelerde görev yapan akademik ve idari personelin örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemeyi ve demografik özelliklerine göre örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki farklılıkları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, 2000’li yıllarda kurulan bir devlet üniversitesinde çalışan akademik ve idari personel ile bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, akademik ve idari personelin örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamaz iken, öğretim üyelerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin diğer öğretim elemanlarına göre daha düşük olduğu görülmüştür.

    [ PDF DOSYASI ]

    TOPSIS YÖNTEMİYLE FİNANSAL PERFORMANSIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE BİR UYGULAMA

      • Geçmişten günümüze değin insanoğlu en uygun kararı vermek üzerinde önemli çabalar sarf etmiştir ve sarf etmektedir. Bu nedenle karar vermeye dönük olarak çeşitli yöntemler, yollar geliştirilmeye çalışılmıştır. Çağdaş karar verme yollarından biriside çok kriterli karar verme yöntemlerini kullanmaktır. Çok kriterli karar verme yöntemleri, kişisel anlamda meslek seçiminden kurumsal anlamda makine seçimine kadar çok farklı alanlarda uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerin kullanılması her alanda olduğu gibi işletme alanında da isabetli kararlar verilmesine imkan tanımaktadır. Bu çerçevede, çalışmanın amacı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (IMKB) işlem gören ve seramik sektöründe faaliyette bulunan bir Anonim Şirketin 10 yıllık (1999-2008) finansal performansını değerlendirmektir. Bu amacı gerçekleştirmeye dönük olarak çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSIS Yöntemi (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solutions) kullanılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında TOPSIS Yöntemi açıklanmaktadır. Çalışmanın ikinci kısmında ise işletmenin finansal oranları kullanılarak yıllar bazında karar matrisleri oluşturulmuş ve yakınlık değerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın son kısmında ise yıllar itibariyle başarı sıralaması yapılmış ve işletmenin finansal performansı değerlendirilmeye çalışılmıştır.

    [ PDF DOSYASI ]

     

Afyon Kocatepe Üniversitesi | İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi | ANS Kampüsü, Gazlıgöl Yolu, 03200 | Afyonkarahisar/Türkiye | Telefon: +90 272 228 1292 Faks: +90 272 228 1148 | E-Posta: akuiibf@aku.edu.tr